BTW berekenen, hoe doe je dat?

Btw is een term waar iedereen wel eens van heeft gehoord. De meeste mensen weten wel dat btw een vorm van belasting is (inkomensbelasting). Alleen waarom betalen we btw? Wat zijn btw tarieven? Voor wie geldt btw? En hoe kun je btw berekenen?

Wat is btw precies?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Btw is de belasting die je betaald over de omzet. Hierdoor wordt btw ook wel omzetbelasting genoemd (vooral in officiële documenten). De belasting wordt geheven bij de levering van een product of dienst. De btw bereken je door in de prijs van je product(en) of dienst(en). Per maand, per kwartaal of per jaar moet je belastingaangifte doen en betaal je btw. Btw die je zelf hebt gemaakt, over producten of diensten, die je zelf hebt gebruikt (zakelijke uitgaven) mag je aftrekken.

Waarom betalen we btw?

Natuurlijk is het betalen van belasting niet leuk, maar het is wel hard nodig. Zonder belastingen zou de welvaartsstaat waarin wij leven niet mogelijk zijn. Dingen die nu vanzelfsprekend lijken, zoals goedkoop onderwijs, goed onderhouden wegen, uitkeringen en goede zorg zouden opeens te duur worden en voor de financieel zwaksten niet meer te betalen.

Voor wie geldt btw en btw tarieven

Elke ondernemer heeft te maken met btw. De btw tarieven kunnen echter wel verschillen. Het standaard btw-tarief is 21%. Dit tarief geldt voor vrijwel alle producten of diensten. Je kiest dus altijd voor het 21% btw-tarief, tenzij je product of dienst valt onder een van de uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen is er een ander btw-tarief van toepassing:

  • Het 0% tarief – Dit tarief geldt voor producten en diensten waarvoor al btw is afgedragen aan een ander land.
  • Het 9% tarief – Dit verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vind dat ze voor iedereen betaalbaar moeten blijven. Denk aan eten en drinken. Het tarief is echter wel verhoogd. Vroeger was het tarief namelijk 6%.
  • Vrijstellingen – Sommige beroepen, branches en specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld voor het betalen van btw. Zo hoeft bijvoorbeeld een medisch specialist geen btw af te dragen.
  • Uitzonderingen – Soms neemt de regering een besluit om de btw tijdelijk te verlagen. Vaak gebeurd dit in tijden van crisis om mensen aan te sporen toch over te gaan op consumeren.

Btw berekenen

BTW berekenen kan op twee manieren:

Manier 1: Btw berekenen over de vergoeding (exclusief btw)
BTW berekenen over de vergoeding doe je exclusief btw van je inkopen (zakelijke uitgaven). Dit bedrag krijg je namelijk terug van de belastingdienst. Je berekent dit als volgt: Je vermenigvuldigt de vergoeding (exclusief btw) met 9% of 21% btw. Zo krijg je de totaalprijs inclusief btw.

Bijvoorbeeld je koopt goederen in voor 100 euro per stuk. Je wilt hierover een winstmarge van 50%. Dit is dus 50 euro winst. Exclusief btw moeten de producten dus 100 + 50 = 150 euro gaan kosten. De verkoopprijs wordt dan 150 + 21% (150 x 1,21) = €181,50. €181,50 is de prijs inclusief btw.

Manier 2: Btw berekenen over de verkoopprijs (inclusief btw)
BTW berekenen over de verkoopprijs (inclusief btw) doe je als volgt: Je vermenigvuldigt de verkoopprijs (inclusief btw) met 21/121 of 9/109. Zo bereken je het btw-bedrag.

Bijvoorbeeld je koopt goederen in voor 100 per stuk exclusief btw. Je wilt deze verkopen voor 200 euro inclusief 21% btw: 200 x 21/121 = €34,71. De winstmarge is dan 200 – 34,71 = €165,29.